In English

Uuhkalinnun mailla – Siikalahden kesää

Taiteilijat

Hanna Aalto (s. 1977), Parikkala

Lataa CV tästä.

”Kun luontokokemus aiheuttaa inspiraation, tiedän heti mitä tulen maalaamaan. Näen maalauksen mielessäni ja siellä teos odottaa ja vaatii toteuttamistaan.”

Hanna Aalto on syntynyt Helsingissä, mutta muuttanut sukutilalle Parikkalaan jo pikkulapsena. Luonto on ollut Hannalle tärkeä osa koko elämää ja lintu- ja luontoharrastukset syvenivät myöhemmin biologin ammatiksi.

Luonto- ja lintumaalauksistaan tunnetuin taiteilija saa innoituksen teoksiinsa luontokokemuksistaan. Sadat Siikalahden lintujärvellä lintuoppaana, lintulaskijana ja lintuharrastajana vietetyt päivät tarjoavat ehtymättömästi ideoita, joista teokset kumpuavat. Hän haluaa jakaa upeita kokemuksia niin opastetuilla linturetkillä kuin taideteosten välityksellä. ”On ollut upeaa olla yöllisellä souturetkellä laskemassa Siikalahden yölaulajia. Hämärässä yössä kaikuvat erilaiset äänet ja laulut, sumu leijailee lahden yllä ja voit tarkkailla ympäröivän luonnon tapahtumia kuin piilosta. Moni kokisi olonsa yksinäiseksi; minä en ole luonnossa koskaan yksin”.

Aallon maalaustekniikka on Suomessa hyvin harvinainen. Vain muutamat taiteilijat ovat kokeilleet tätä raapetekniikkaa, jossa maalauksen pintaa ikään kuin veistetään ja paljastunutta pohjaa hyödynnetään uusissa väripinnoissa. Erikoisvalmisteiset maalauspohjat Aalto maahantuo Yhdysvalloista. Itse maalaustyö on useimmiten tehty akryylivärein ruiskumaalausta ja sivellinmaalausta yhdistellen. Näyttelyssä on myös Aallon tekemiä veistoksia, hopeakoruja, taide-esineitä ja installaatioita.

Aalto on pitänyt lukuisia näyttelyitä esimerkiksi luontokeskuksissa ja Galleria Karaijassa. Hänen kuvituksiaan voi nähdä mm. metsähallituksen luontokohteissa, Ähtärin eläinpuistossa ja lehdissä.

Pirjo Tikkinen (s. 1959), Parikkala

Lataa CV tästä.

Pirjo Tikkinen Parikkalan Saarelta syntyisin oleva Imatran Taidekoulussa (AMK) opiskellut kuvataiteilija, jolle luonto ja ympäristö ovat taiteellisen työskentelyn lähtökohdista tärkeimmät.

Luonnossa kiehtovinta ovat erilaiset muodot, värit ja valon vaikutus niihin, luonnossa piilevä myyttinen voima. Useimmiten teosten lähtökohtana on valokuva. Tekniikkana voi olla maalaus, valokuvavedos, veistos tai video. ”En halua pitäytyä yhteen tekniikkaan, vaan annan idean ja kokeiluiden johdattaa minut valitsemaan kulloiseenkin aiheeseen parhaiten soveltuvan tekniikan.”

Pirjo Tikkinen on kiinnostunut valokuvan ja keramiikkatekniikan yhdistämisestä. ”Haluan liittää kaksiulotteisen kuvan kolmiulotteisempaan ja ruumiillisempaan työskentelyyn saven kanssa. On tärkeätä saada fyysinen kosketus materiaaliin. Työn syntymiseen johtavaa intuitiivista työprosessia voikin pitää myös tietämisen prosessina, jossa tiedostamaton ajatus tehdään tietoiseksi antamalla sille muoto.”

Tikkinen on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Galleria Pinnassa Savonlinnassa ja Galleria Superissa Imatralla. Tulossa olevista näyttelyistä mainittakoon tämän hetkisten opintojen (Kuvataiteilijan ylempi AMK-tutkinto) opinnäytetyönäyttelyt Kaapelitehtaalla Helsingissä sekä Brinkkalan Galleriassa Turussa syksyllä 2013.

Marjaana Tykkyläinen, Rautjärvi

  • 040 7721 344
  • marjaana.tykkylainen at pp.inet.fi

Lataa CV tästä.

”Melkein aina aiheenani ovat eläimet, mitäs lampaan karsinassa kasvanut muutakaan. Kaunis liike, hellyttävät piirteet, aitous ja viattomuus.”

Pieni maalaiskylä Parikkalan Intsilässä loi ihastuttavat puitteet kasvulle 1950 ja 60-luvuilla. Läheisen mummolan tallissa ja navetassa kaikki kotieläimet kanasta hevoseen. Talkoilla sujuivat peltotyöt heinän seivästyksestä perunan kaivuun. Lämpimän perunapiiraan päältä voi suli ja valui pitkin käsivartta. Kumpi sen siitä ehti lipaista tyttö vai kissa.

Kesät pulkattiin Ruimu lammessa ruutanoiden kanssa kilpaa, ettei letti ehtinyt päivän mittaan kuivua. Perheen yhteiset mustikkareissut limpsoineen ja lehmien haku lammenopotasta.

Mukana ne kulkevat kaikki muistot, pulpahtavat välillä pintaan ja käsien kautta ulos. Koulutuksen myötä veistoksina: betonista, kipsistä, savesta, paperimassasta, villasta – onhan niitä materiaaleja.

Kankaanpään Taidekoulussa veiston opettajina olivat taiteilijaprofessori Ossi Somma ja kuvanveistäjä Pertti Mäkinen. Paljon eväitä antoivat myös vuosikurssilaiseni, hyviä tyyppejä luokan täysi.

Sammakot, linnut, kameli, hevoset, kalat, porsaat ja naudat ovat kiertäneet sekä yhteis- että yksityisnäyttelyissä pitkin lääniä. Aina se on yhtä mieluista tarttua saveen ja alkaa muovata.

Arto Lappi (s. 1966), Tampere

Arto Lappi on tamperelainen runoilija, joka on tunnettu mitallisista tanka- ja haikurunoistaan. Esikoisteos ei perhonen siivistään tiedä voitti Runokaarina -kilpailun.
Tähän mennessä häneltä on julkaistu kuusi omaa kokoelmaa. Lappi toimii myös runouden suomentajana. Hän on suomentanut mm. japanilaisia tankarunoja, Jack Kerouacia, Jaan Kaplinskia ja Raymond Carveria.